04 april 2011

Långkok for a change

Lördag lagade jag långkok hemma, och hade sedan en del i kylen till söndagkvällen och en del i frysen.

Beräkna max 3 timmar, men det är inte 3 timmar framför spisen, utan bara hemma så du kan kolla lite då och då. Väldigt smidigt och man får så mört kött, det blir underbart gott.

Så har du en bra bok som du vill läsa ut eller inspelade tv-serier som du inte hunnit kolla på så passa på att laga långkok på samma gång!

Köttgryta med okra
3 stora portioner eller 4 mindre:

0.8 kg oxkött till långkok (hade själv delar som man använder till boeuf bourgignon)
ca 15 cl rött vin
1 paprika
2 tomater
1 burk med okra
1 stor lök
ca 3 dl vatten
buljongpulver eller buljongtärning
2 msk tomatpuré
1,5 msk soya
peppar
creme fraiche till servering

Skär köttet, löken och paprikan i bitar. Inget finhackande behövs.
Börja med att få stekyta på köttet och löken i en stor gryta. Lägg till paprikan.
Koka upp vatten och rör ihop med motsvarande mängd buljong.
Tillsätt vin, buljong (det ska nästan täcka köttet), tomatpuré, tomater i bitar soya, peppar.
Låt grytan skåkoka med lock på (ta bort locket om det blivit för mycket vätska) i ca 2,5 timmar.
Smaka dig fram, köttet ska inte behöva skäras. Sista kvarten har du i okran så den värms upp och blandas med alla smaker. Krydda om det behövs.
Servera med en klick creme fraiche. Eller frys in i matlådor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar