26 maj 2011

Det kan nog fungera utan glassmaskin

Igår provade jag att för första gången göra min egna hemmagjorda lchf-glass!
Aldrig något som jag tänkt att jag skulle göra själv nån dag...

Efter att ha letat runt lite på diverse internet-sidor, provade jag att göra den såhär:

Vispa 2 dl grädde.
Häll i 2 äggulor, 1 tsk vaniljpulver, 1 msk kakao och 1 stor msk sukrin.
Rör runt allt. Häll i en anpassad frys-form i frysen.
Rör runt med en gaffel varje timma, eller ännu bättre varje halvtimma.
Frys i minst 5 timmar.


Resultat: Konsistensen blev faktiskt riktigt bra, kanske en aning isigare än vanlig gräddglass, men ändå väldigt gräddig. Däremot blev smaken lite för intetsägande. Jag var rädd för att det skulle bli beskt med för mycket kakao, men det blir det inte. Sukrin-mängden var i alla fall bra.

Förbättring; nästa gång blir det 2-3 msk kakao och kanske mörk choklad-kross för att få en riktig chokladglass.

Andra alternativ som ska provas så småningom:

Endast vaniljpulver men i större mängd för en vaniljglass.

Eller kanske vaniljpulver med chokladkross.

Eller hackade bär för bär-gräddglass.

Hackade nötter.


Har ni läsare förslag på annan smaksättning?

Vissa recept skrev att man skulle vispa äggvitor separat, blanda äggulor med smaksättning, och vispa grädde separat innan allt blandas ihop. Vet ni om det blir bättre om man gör så? Kanske får prova någon gång, men det känns lite klyddigare än detta busenkla recept jag provade igår, som ju blev gott.

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde egen lchf-glass igår! Den blev jättegod och med smak av citron och vanilj.

    SvaraRadera
  2. Om några timmar börjar mitt försök på glass också..

    SvaraRadera