23 mars 2011

Lchf-bjudning

Varning för långt inlägg:

Gårdagens middagsbjudning blev riktigt lyckad. Vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans med tre vänner.

Till aperitif hade vi skålar med gröna oliver, crabsticks, nötter och tursu (de turkiska marinerade grönsakerna).

Lammfärsbullar med mynta och koriander (recept från Recept.nu). 
Fick ändra om receptet en del för att LCHF-anpassa det.

600 g lammfärs
1/2 dl mandelmjöl
lite vatten
1 ägg
salt, svartpeppar
ca 10-12 blad mynta, hackad
en näve hackad koriander
1/2 dl grädde


Blanda alla ingredienser till färsen och forma till runda köttbullar.


Stek dem först i stekpanna för att få fin stekyta, och sedan i ugnen på låg värme. De blev en aning torra, eftersom jag lagade dem på eftermiddagen, och sen fick värma upp dem igen.
Har ni tips på hur man värmer upp kött utan att det blir torrt?


Salladen kommer från Veckans middag. Jag bara gjorde lite större sats. 
Det är nog det tråkigaste jag vet inom matlagning att hacka ingredienser så smått. Det tar lång tid! 
Men alla smakerna blandades perfekt, och den impade rätt rejält på gästerna! =)




Kycklingen hade jag låtit marinera i flera timmar enligt detta receptet från Allt om mat.

Den blev jättegod, inte så värst grillad, men det beror nog på min lilla, gamla ugn.

En röra till på turkisk yoghurt blandat med pressad vitlök och en hel del hackad färsk mynta.
Som färsk doftar mynta mycket mer än den smakar, så var inte rädd att ha i en hel del.


Osten hade en av vännerna tagit med. Det blev Saint-felicien, en underbart god, krämig ost på komjölk. Morbier, en halvhård ost med ett lager av träaska i mitten. Och Munster, en stark, krämig kittost.


Den underbara efterrätten hittade jag hos Jag är ingen kock, som i sin tur hade hittat den hos Mitt Lchf Liv.
Ja, det finns en anledning till varför flera bloggare, bloggar om samma rätt. Prova!



Jag blandade 70 procentig choklad, med 60 procentig, så här i efterhand vet jag att enbart 70 procentig skulle funkat utmärkt också, och till och med lite mer. Men jag var lite rädd för reaktionerna från icke-lchfare, som inte ens vet att jag äter lchf. 
Minskade även lite grann på kaffe och kakao-mängden. Tror jag tog 2 tsk kakao, och 1 tsk kaffepulver.
Gjorde den i början på eftermiddagen, jag tror den hade blivit ännu bättre om den fått stå sig från morgonen, eller kvällen innan.

Hur som helst så fick den stor succé! Serverade den med tinade hallon och vispad grädde med vaniljpulver.


Alltså en lyckad Lchf-middag även i ett land som aldrig hört talas om det. (Ok dem åt bröd till osten, vi är ju trots allt i Frankrike, jag tog en liten skiva också till St-felicien som var så krämig att man hade kunnat äta den med sked!)

1 kommentar:

  1. Wow vilken middag! hardu inte vägarna förbi lund? :-) ska definitivt prova kakan om jag bara får möjlighet. gjorde själv en kyckling rätt igår: marinerade kyckling i ajvar, hoisin sås o soja. stekte lite o sen in i ugnen med havremjolk, vispgradde, buljong och artor. super gott!

    SvaraRadera