16 mars 2011

Ljuvligaste såsen

Dagens lunch... vad kan jag säga... prova på det så får ni se!

Smakrik, len, gräddig, syrlig underbar sås. En sån där som man kan slurpa i sig med sked ni vet...

Receptet är ursprungligen en pasta-sås (!) från Linnéas skafferi. Hade lagat den innan min lchf-period började som den var med pastan, och vi hade gillat den väldigt mycket då också.

Alltså behöver ni som äter LCHF inte slänga era gamla kokböcker. Många recept fungerar fortfarande, det  är bara att ändra om lite.

Vilket var vad jag gjorde med original-receptet;

2 personer:
2 kycklingfiléer
1 ask körsbärstomater
1/2 rödlök
1 schalottenlök
1 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin (valfritt)
ca 80 g gorgonzola
1/2 citron
persilja
salt & peppar


Hacka en rejäl näve persilja. I en skål med pressad citron, flingsalt och en skvätt olivolja.


Skär kycklingen i bitar. Stek den i en blandning av smör och kokosfett. Tag ur dem ur stekpannan.
Stek den skivade löken i en smörklick i samma stekpanna.
Lägg i kycklingen och häll över grädden, creme fraichen, och vinet.
Låt småkoka en stund tills såsen tjocknar.

Nu borde det börja lukta väldigt gott i köket, och du kan nog inte låta bli att smaka på såsen.

Skär gorgonzolan i bitar och låt smälta i såsen.
Smaka av med en skvätt citronsaft, salt och peppar.
I med tomaterna, rör runt, och låt alla smaker blandas en stund.


Jag serverade med mycket, mycket citron-persilja över. Det syrliga blir en perfekt smakkombination till den gräddiga såsen.


 Enjoy!

Som äkta fransmän åt vi den gröna salladen (grönsallad, machesallad, gurka) efter kycklingen till skillnad från det svenska viset då den äts tillsammans. Kan kännas ovant till en början, men det är faktiskt riktigt gott med en fräsch sallad på slutet av måltiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar