25 mars 2011

Smakrik ägg och grönsaksrätt från Nordafrika

Detta tycker jag är en perfekt, billig, smakrik vardagsrätt.

Till 1 stor portion: (bara att dubbla mängderna som ni vill)
2 ägg
1/2 rödlök
1 liten vitlöksklyfta
1/2 zucchini
1 liten gul paprika
1 tomat
smör
olivolja
1/2 dl vatten
buljongpulver
kummin
zaatar
chilipulver
ev harissa
paprikapulver
salt, peppar
lite färska örter

Hacka löken och vitlöken och stek i olivolja.
Skär zucchini och paprika i bitar, tillsätt och stek tills de mjuknat något.

Lägg i kummin, zaatar, en klick harissa, salt, peppar och lite buljongpulver. Fega nu inte med kryddorna, det är de som piffar upp hela rätten!
Tillsätt vattnet och låt koka under lock i några minuter.

Tillsätt tomaterna. 
Gör små gropar i grönsaksfräset och knäck i äggen. Sjud tills äggen är klara. 


Servera med några klickar smör, paprikapulver, chilipulver och lite färska örter. Jag tog persilja men  koriander t ex blir nog väldigt gott också. 
Ta helt enkelt vad du har hemma, detsamma gäller med grönsakerna, det ska ju vara en vardagsrätt. Men glöm inte kryddorna !! =)


Ursprungliga receptet kommer från Tasteline.

Zaatar är en kryddblandning från Mellanöstern. Brukar användas speciellt på bröd att doppa i olivolja. Kan också användas på kyckling, till marinader eller fisk. Jag tycker den passar bra till ägg.
Det är timjan blandat med sesam, sumak, mejram och eventuellt koriander, anis och kummin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar