16 augusti 2011

Lchf-fakta

Gå in och läs här hör ni. Jag tycker Åse skriver väldigt bra om LCHF.

Man ska vara försiktig med att dra ner på grönsaker om man inte är överkänslig mot kolhydrater.
Visst kan man använda fakir-kost då och då om man behöver lite hjälp på traven med att gå ner i vikt eller om man fuskat mycket med lchf och behöver hjälp med att få bort sötsuget till exempel. Men att skippa grönsakerna hela tiden gör ju att man tvingas ta en massa kosttillskott.
Och ska man äta naturlig föda, som det snackas mycket om på lchf, så borde det väl inte behövas en massa kosttillskott?

Att däremot frukt inte är nödvändigt tror jag är korrekt.
Till exempel innehåller apelsin som man säger är så bra för c-vitaminerna 51mg C-vitamin/100g. Resten förvandlas till socker i kroppen.
Broccoli innehåller däremot 120mg/100g, och gul paprika 204mg/100g.
Bär är det bästa, eftersom de innehåller lägst mängd kolhydrater. Det betyder inte heller att all frukt bör uteslutas helt. Vissa tål frukt då och då, vissa tål inte ens bär innan sockersuget kommer tillbaka.
Frukt är gott, absolut, likaså godis! ;-)

Tänk framförallt på att alla är olika och att var och en behöver hitta sin egen gräns.

Själv har jag aldrig ätit så mycket grönsaker som nu, och jag har lärt mig tillaga dem på massa olika sätt. Däremot äter jag rätt så lite frukt. På sommaren blir det lite mer, eftersom jag helt enkelt tycker att sommarfrukterna är väldigt goda. Men jag tänker inte att jag är nyttig för att jag äter frukt!

5 kommentarer:

 1. Kul att du gillade artikeln!
  Precis, vi är ju faktiskt anpassade till att äta vegetabiliskt! Vi har enzymet amylas i munnen som hjälper oss att hantera kolhydrater, detta är tex 33 ggr mer än vad chimpanserna har som äter vegetabiliskt.

  Härlig blogg du har!

  SvaraRadera
 2. Haha, ja 33 ggr skulle nog blivit lite väl mycket!! =)
  Vad glad jag blir att du gillar min blogg. Jag är inne på din ofta och har redan provat flera goda recept som kommit upp här.

  SvaraRadera
 3. Javisst, för optimal hälsa är grönsaker jättebra, helt klart, men det beror också på vilka sorts grönsaker det handlar om. Massproducerad mat som växt i näringslösning, innehåller färre näringsämnen, generellt sett.

  Är de dessutom besprutade, vilket de i regel är, eller åtminstone vaxade, så går förmodligen alla antioxidanter och mer åt till att mildra effekterna av de gifter som använts.

  Men ekologiska grönsaker, gärna egenodlade, är både vackert och nyttigt och gör dessutom matlagningen mycket roligare och nyttigare.

  Ha det gott!
  http://www.fettdieten.se

  SvaraRadera